In geval van ongelukken of calamiteiten willen wij uw familie en of uw borgsteller kunnen waarschuwen. Daarom verzoeken wij u dringend om de onderstaande vragen te beantwoorden. Wanneer het onmogelijk is om deze vragen te beantwoorden, verzoeken wij u een andere persoon met naam, e-mailadres en telefoonnummer in te vullen.
Onthulling 38 Stolpersteine bij Joods bejaardentehuis Groningen
(Bestuur Beth Zekenim 1934 | Foto: P. Kramer, Groninger Archieven)
Op 2 mei a.s. worden bij het voormalige Joodse bejaardentehuis Beth Zekenim in de binnenstad van Groningen in aanwezigheid van burgemeester Koen Schuiling 38 Stolpersteine onthuld. Om 15.00 uur zullen, in het bijzijn van vele nabestaanden en afgevaardigden uit de Joodse gemeenschap, deze monumentjes onthuld worden op het speciaal vernieuwde voorplein van Schoolholm 26. Burgemeester Koen Schuiling zal aanwezig zijn om het belang van deze Stolpersteine te verwoorden. De presentatie wordt aangeboden door Woldring Verhuur Groningen in samenwerking met Stichting Folkingestraat Synagoge.
In het voormalige bejaardentehuis Beth Zekenim konden ouderen uit de Joodse gemeenschap hun oude dag doorbrengen in hun eigen omgeving. Hoewel velen van hen slecht ter been of ernstig ziek waren, zijn alle bewoners en medewerkers van het tehuis in 1943 afgevoerd naar het doorgangskamp Westerbork en vervolgens naar de concentratiekampen.
Vrijwillige onderzoekers
Het gebouw kwam in 2016 in handen van Woldring Verhuur Groningen. Nadat het gebouw in bezit kwam van de woningverhuurder, werd het de nieuwe eigenaar pas duidelijk welk verleden het gebouw met zich meenam. Daarom heeft het bedrijf zich voorgenomen om er alles aan te doen om de historische waarde intact te houden. In samenwerking met Synagoge Groningen en met de bezielende medewerking van de vrijwilligers van de Stichting Stolpersteine Schilderswijk Groningen is uitgebreid onderzoek gedaan naar de schrijnende verhalen en de identiteit van alle bewoners van Beth Zekenim. Dit leverde uiteindelijk 38 namen op die op 2 mei zullen worden uitgesproken. De vrijwilligers van de Stichting Stolpersteine Schilderswijk Groningen hebben inmiddels contact gezocht met de nabestaanden van de vermoorde Joodse bejaarden. Velen van hen hebben reeds te kennen gegeven bij deze presentatie aanwezig te willen zijn.
Gedenkstenen
Stolpersteine, of struikelstenen, zijn gedenkstenen die worden geplaatst op de trottoirs en voor de huizen van de mensen die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze betonnen stenen van 10 x 10 cm hebben op de kop een messing plaatje waarin de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van sterven zijn gestanst. Door heel Europa liggen inmiddels meer dan 70.000 stenen en daar komen dus 38 stuks bij op Schoolholm in Groningen.