Geschiedenis van Woldring Verhuur - Woldring Verhuur Geschiedenis van Woldring Verhuur - Woldring Verhuur

Geschiedenis van Woldring Verhuur

Met bijna 650 appartementen, studio’s, kamers, huizen, winkels en parkeerplaatsen is Woldring Verhuur een grote naam in Groningen. Door onze enorme ervaring in deze markt is het daarom ook niet voor niets dat er door de loop der jaren veel tevreden huurders zijn geweest. Hoewel bijna iedereen in de stad de naam Woldring kent, zijn er niet veel die weten wat voor rijke historie het bedrijf kent.

De geschiedenis van Woldring kent haar oorsprong in het begin van de 20ste eeuw. J.J. Woldring (senior) startte op 1 oktober 1911 een winkel onder de naam Woldring Porselein. Het was een klein, maar luxe warenhuis waar men terecht kon voor glaswerk, kristal, porselein, tafelbestek maar ook voor parfum, kleine meubelen en verlichting. De winkel was gevestigd in de Stoeldraaierstraat 10 op de plek waar tegenwoordig American Today zit in Groningen. Tijdens de 2e Wereldoorlog werd de gehele straat gebombardeerd, waardoor de winkel veel schade opliep. In 1956 werd zijn zoon A.B. Woldring eigenaar van de porseleinwinkel die inmiddels was verhuisd naar de Herestraat 8-10 tegenover het beroemde “Koude Gat”. Toen diens zoon, J.J. Woldring (junior), het stokje overnam in 1983 begon ook de geschiedenis van Woldring met de exploitatie van het onroerend goed.

Onder het management van J.J.(Joop) Woldring liepen de zaken goed door. Bijna iedereen in Groningen was inmiddels bekend met Woldring Porselein. Het was inmiddels zo’n succes in de Herestraat dat het pand te klein was om aan de grote vraag naar de vele artikelen te voldoen. Daarom werd er een tweede winkel bijgekocht in de Oosterstraat 19 in Groningen die de naam de “firma Spekman” kreeg, vernoemd naar de bedrijfsleidster van die winkel.

Oprichter van Woldring Verhuur naast zijn auto
Foto: J.J. Woldring (midden) naast zijn auto, 02-11-1931 (G. Straatman, via www.groningerkentekens.nl)

Dit pand, dat bij de oude inwoners van Groningen nog bekend staat als de voormalige speelgoedwinkel het “Kinderparadijs”, was echter aan de ruime kant. Joop Woldring was toen reeds erg begaan met de woonruimte problematiek in de Stad en wist daarom direct waar deze ruimte voor moest worden ingezet namelijk fatsoenlijke studentenhuisvesting in de binnenstad. Daarom werd de overige magazijnruimte langzaam maar zeker omgebouwd tot verschillende studentenkamers.

Door het groeiende succes van de winkels in de Herestraat en de Oosterstraat en daarbij de inkomsten die voortvloeiden uit de verhuur, konden er meer panden worden aangekocht. Na de Oosterstraat volgde snel de aankoop van panden in de Gelkingestraat en tegelijkertijd kon Woldring het pand in de Herestraat zelf overkopen, hetgeen hij toen nog huurde van zijn vader. Hoewel Woldring in eerste instantie alles in privébezit had, besloot hij Woldring United BV als een overkoepelende organisatie op te richten voor het onroerend goed met daaronder de bedrijven Woldring Verhuur, Woldring Porselein en Woldring Meubel welke winkel sinds 1993 aan de Friesestraatweg gevestigd was. Even later volgde de aankoop van de panden aan de A-weg, Havenstraat, Haddingestraat, Hereweg, Jozef Israëlsstraat, Schoolholm, Soephuisstraatje, Stoeldraaierstraat,  Verzetsstrijderslaan, etc.

Woldring meubel vroeger op Friesestraatweg
Foto: Oude meubelzaak op de plek waar nu de Woldring Locatie zich bevindt op de Friesestraatweg (Eigen archief)

Hoewel het Woldring op zakelijk gebied voor de boeg ging, sloeg in zijn privéleven het noodlot toe. Oliver Woldring, zijn enige zoon, overleed onverwachts op jonge leeftijd in 2002. Woldring United BV verloor hiermee de enige opvolger van het familiebedrijf. Vanwege deze gebeurtenis vond Joop Woldring dat hij niet meer actief de winkels draaiende kon houden en verkocht daarom de winkels in porselein en meubelen aan één van zijn medewerkers. Het onroerend goed bleef achter in Woldring United BV.

Een stukje familiehistorie verdween hierdoor uit de binnenstad van Groningen zoals de grote “kraantjespot” in de Herestraat en de enorme rieten stoel op het trottoir van de Stoeldraaierstraat.

Het verhuurbedrijf had uiteraard wel last van de crisis in 2008, maar toch bleef het bedrijf groeien. Woldring was altijd al van mening dat er, ook voor studentenkamers, huurtoeslag mogelijk zou moeten zijn, maar toen de wetgeving niet bleek te veranderen, besloot hij zelf om de woonruimten te upgraden om zo huurtoeslag voor de huurders mogelijk te kunnen maken.

Op de oude meubellocatie van de Friesestraatweg ontstond in 2013 het idee voor de bouw van een groot wooncomplex. Dit project kreeg de naam “de Woldring Locatie” en werd er een woongebouw met liefst 435 appartementen gebouwd met fitnesscentrum, sauna en verschillende commerciële ruimten. Dit gebouw werd door iedereen zo goed beoordeeld  dat het schitterende ontwerp in 2020 in de top eindigde tijdens de Groninger Architectuurmaand.

Bouwwerkzaamheden van Woldring Locatie
Foto: De ontwikkeling van de Woldring Locatie in volle gang (Eigen archief)